Saturday, May 23, 2009

ERTI SENYUMAN SAIFUDIN NASUTION

"Bayangkan ketika BN menang semua kerusi di Kelantan melainkan dua kerusi, satu darinya adalah Manek Urai yang PAS menang. 'So' demikianlah ketika kekuatan BN begitu hebat pun dia tidak tawan Manek Urai, apatah lagi dalam keadaan sekarang PAS menguasai 40 kerusi bersama KeADILan. 'So', Manek Urai akan jadi kekalahan yang kelima berturut-turut bagi BN, saya yakin!" ujar Saifuddin tersenyum.

Saifudin juga berkata, sama ada BN bertanding atau tidak, BN sudah tentu tidak dapat menjadi pemenang di Penanti kerana tidak menyertai PRK itu, manakala Manek Urai pula merupakan kubu kuat tradisi PAS. - Petikan Harakah Daily

Saifudin mampu tersenyum bila membayangkan kemenangan yang bakal diraih oleh Pakatan Rakyat pada Pilihanraya Kecil kerusi Dewan Undangan Manik Urai.

Senyuman Saifudin bukan sahaja memikirkan kemenangan yang bakal dicapai tetapi senyum sindiran kepada Perdana Menteri Y.A.B Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

DS Najib ditempelak oleh Saifuddin kerana cuba membohongi rakyat dalam pendirian beliau berkaitan perlunya penyertaan BN dalam Pilihanraya Kecil yang terpaksa diadakan.

Samada Saifudin faham atau tidak apa yang dimaksudkan oleh DS Najib atau apa yang disampaikan kepada rakyat bertujuan supaya kata-kata DS Najib disalah tafsir oleh rakyat tidaklah kita ketahui.

Tetapi jika diteliti secara mendalam, adalah mustahil bagi Saifudin tidak mengerti apa yang dimaksudkan oleh DS Najib.

Waima rakyat yang belum layak mengundi pun faham keadaan sebenar yang berlaku.
Pilihanraya Kecil kerusi Dewan Undangan Manik Urai dijalankan atas alasan berbeza dengan keperluan mengadakannya di Penanti.

Tidak perlu Uncle jelaskan sebab-sebabnya kerana biarpun berjuta kali diulang akan perbezaannya, maka berjuta alasan dan hujjah balas akan dikemukakan oleh mereka yang berkenaan. Ia tidak ubah seperti ingin MENEGAK BENANG YANG BASAH.

Jikalah benang basah dapat ditegakkan oleh mereka.... maka wajarlah mereka memenangi pertandingan kerana rakyat telah terpesona dengan keajaiban yang dilakukan oleh pasukan Pakatan Rakyat.

Membazir wang rakyat kononnya menjadi alasan popular Barisan Nasional (BN) untuk tidak menyertai Pilihan Raya Kecil (PRK) N.12 Dun Penanti. Dan ia dikatakan satu lagi pembohongan Barisan Nasional kepada rakyat. Keputusan Perdana Menteri yang kini berada di Singapura, bahawa BN akan menyertai PRK Dun Manek Urai tanpa keputusan bersama anggota gabungan BN menjadi masalah amat besar kepada Saifudin.

Saifuddin Nasution menyifatkan perkara itu sebagai pendirian tidak konsisten BN terhadap penyertaan dalam pilihan raya.

Saifudin belum menjadi seorang Pemimpin Yang Besar maka kerana itulah Saifudin tidak berfikiran seperti DS Najib. Seorang Ketua haruslah menyampaikan amanatnya terlebih dahulu biarpun dimana beliau berada, tambahan pula komunikasi tidak lagi menjadi masalah pada zaman ini. Dengan amanat yang telah disampaikan, biarpun berada di Singapura maka barisan kepemimpinan di tanahair segera akan memikirkan langkah-langkah yang perlu dilakukan sebagai persediaan.

Maka pada pandangan Uncle, Saifudin belum layak bercakap dan mengkritik DS Najib jika beliau mengharapkan DS Najib berada didalam negara barulah akan mengambil tindakan. Kenyataan seperti itu seolah-olah bijak bagi orang yang tidak menilai, tetapi agak dungu bagi mereka yang mengerti. Saifudin mungkin tersentak dengan tindakan pantas yang dibuat oleh DS Najib lalu mengambil kesempatan untuk mengkritik.

Kenyataan dan soalan seperti dibawah ini sebenarnya bertujuan untuk mengelirukan rakyat.

"Di Penanti dia tidak mahu mengambil bahagian sebab katanya pilihan raya ini membazir wang rakyat. Kalaulah membazir wang rakyat dijadikan alasan, dia mesti konsisten.

“Bagaimana pula pilihan raya di sini membazir wang rakyat, sementara pilihan raya di Manek Urai tidak membazir wang rakyat?”

"Jadi ternyata BN tidak ada jalan keluar lagi, dia tiada pilihan. Di sini dia cuba 'twist' atau main sentimen seolah-olah ini sesuatu yang merugikan wang rakyat.”

Saifudin harus pula mengkaji kenyataan beliau ini

“Tuhan takdirkan satu lagi PRK”

Uncle tidak pernah menolak dan menentang takdir Allah Azza Wajalla....
Tetapi.......
Adakah PRK Penanti diadakan atas sebab takdir yang ditentukan oleh Tuhan atau kehendak yang ditentukan oleh pemimpin-pemimpin atasan PKR?

Sebelum ini adakah Pilihanraya Kecil Kerusi Parlimen Permatang Pauh juga ditentukan oleh kehendak Tuhan berbanding kehendak Dato Seri Anwar Ibrahim?

Jangan memutar belitkan keadaan kalaupun ingin menempelak pemimpin parti lawan. Akuilah bahawa apa yang beliau katakan itu hanyalah mainan orang-orang politik untuk mengelabui mata rakyat.

Medan Tempur Terbaru: Manik Urai

Kematian Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Manik Urai dari Pas, Ismail Yaacob, 60, menyebabkan kerusi tersebut kosong dan bersedia untuk pilihanraya kecil ke tujuh selepas berlangsungnya Pilihanraya Umum ke 12 yang lalu.
Kekosongan tersebut perlu diisi dan sewajarnya lah Barisan Nasional (BN) meletakkan calonnya bertanding kerana kekosongan bukan berpunca daripada permainan politik pembangkang. Ketua Penerangan Umno, Ahmad Maslan menyarankan supaya BN meletakkan calon di PRK yang akan diadakan.

Beliau mengulas kemungkinan sama ada BN akan bertanding pada pilihan raya kecil itu berikutan kekosongan tersebut.

Manik Urai terletak di kawasan Parlimen Kuala Krai yang turut mempunyai tiga lagi DUN, iaitu Dabung, Guchil dan Mengkabang.
Situasi Manik Urai berbeza dengan DUN Penanti, Pulau Pinang kerana penyandangnya yang juga bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin meletakkan jawatan atas alasan yang dirasakan kurang munasabah.

BN memutuskan tidak meletakkan calon pada pilihan raya kecil Penanti yang akan diadakan pada 31 Mei ini. Pilihanraya Kecil Penanti akan menyaksikan pertentangan empat penjuru...calon PKR menentang 3 orang calon Bebas.
Soal yang sedang bermain sekarang adalah SIAPA calon BN yang benar-benar sesuai untuk diletakkan bertanding di Manik Urai? Sesiapa saja layak diletakkan sebagai calon tetapi apakah kriteria calon yang dapat diterima oleh pengundi-pengundi Manik Urai? Pilihan utama pastilah anak tempatan.

Suruhanjaya Pilihanraya belum menentukan tarikh penamaan calon dan tarikh pengundian.

Persoalan lain adalah.... mampukah BN merampas kawasan tersebut dari tangan PAS. Biarpun beroleh kemenangan, ia tidak akan mendatangkan apa-apa kesan kepada kedudukan kerajaan PAS di Kelantan.

Mari mengundi.

DUN Selangor tak wajar gantung : Kit Siang

Cakap siapa yang hendak diikut oleh Speaker DUN Selangor sekarang?

Mengikut kehendak sendiri atau mengikut nasihat Kit Siang?

Tepatkah masa untuk Kit Siang bersuara pada ketika ini. Rasanya sudah terlambat.

Apa yang berlaku di Perak, Penang, Kedah dan terkini di Selangor seolah-olah satu sandiwara yang dimainkan tidak sudah-sudah oleh kerajaan PR. Belum puas dengan tindakan Sivakumar menggantung MB dan Exco-Exco di Perak, kini DUN Selangor pula mengambil tindakan yang sama dengan menggantung bekas MB yang juga Ketua Pembangkang bersama empat Ahli DUN lain.

Seharusnya Lim Kit Siang bersuara dan menasihatkan Speaker DUN Selangor sebelum tindakan penggantungan diputuskan. Jika benar beliau bertanggungjawab dan memikirkan kebajikan pengundi-pengundi di kelima-lima kawasan yang berkenaan, beliau sudahpun bersuara lebih awal. Jika itu dilakukan sebelum keputusan dibuat maka kesannya tidak akan seperti yang berlaku sekarang. Teguran ini dilihat seolah-olah suatu permainan.

Apakah ini agenda membalas dendam pembangkang........ yang terkulai di Perak tetapi masih bermaharajalela di Selangor?. Sesudah DAP dilumpuhkan di Perak kini wakil dari DAP Selangor pula melemahkan BN Di Selangor.

Kit Siang sudahpun bersuara.... tetapi apakah suara itu lunak untuk didengar oleh Menteri Besar dari PKR? Sama-samalah kita dengar alunan lagu dari Tan Sri Khalid selepas ini.

Petikan laporan Bernama:
Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor tidak wajar menggantung elaun bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr Khir Toyo. Kit Siang, veteran DAP berkata, DUN boleh menggantung ahli-ahlinya tetapi tidak harus menggantung elaun mereka oleh kerana ahli DUN dipilih oleh pengundi.

"Pengundi tidak harus diletakkan dalam kedaaan tidak menentu".

Penggantungan Khir (Adun Sungai Panjang) dan empat ahli DUN lain kerana melanggar hak keistimewaan adalah hukuman wajar. Jawatankuasa memperakukan Khir digantung selama setahun tanpa elaun dan keistimewaan kerana gagal menghadiri siasatan Jawatankuasa Pilihan mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat).

Siasatan ialah mengenai perbelanjaan dana agensi negeri, Balkis - Badan Amal dan Kebajikan Isteri-isteri Wakil Rakyat Selangor. Khir juga bersalah atas tiga tuduhan membuat kenyataan menghina dan negatif mengenai Selcat dimedia dan di blognya.

Adun lain BN yang juga bersalah menyelar Selcat adalah Datuk Warno Dogol (Sabak Bernam), Datuk Mohd Idris Abu Bakar (Hulu Bernam), Mohd Isa Abu Kassim (Batang Kali) dan Datuk Marsum Paing (Dengkil).

Sampai bilakah perang politik ini akan berakhir? Nantikanlah. Yang pasti pengundi dan rakyat di 5 kawasan di Selangor tidak akan diwakili oleh wakil mereka di DUN Selangor.

Monday, May 18, 2009

KEPUTUSAN TERBAIK: TIADA CALON BN DI PENANTI

Calon ADUN Penanti dari kiri, Kamarul Ramizu Idris (Bebas), Mansor Othman (PKR), Nai-Khan Ari (Bebas) dan Aminah Abdulah (Bebas) mengangkat tangan selepas pengumuman calon di Pusat Penamaan Calon Pilihan raya Kecil N12 di IKBN Bukit Mertajam. - Foto Rosdan Wahid (Berita Harian)


Pada 4 Mei lalu Uncle ada membuat ulasan berkaitan pertandingan calon-calon di Pilihanraya kecil DUN Penanti melalui mykmu.net. Didalam komen tersebut Uncle menyarankan agar BN tidak bertanding merebut kerusi DUN tersebut.

Rasanya Uncle tak perlu mengupas panjang akan isu berkenaan kerana segalanya sudah tercatat didalam komen berkenaan.

Sebahagian petikan komen Uncle dari topik yang lepas:

“Re: Penanti: Biro Politik UMNO Serah Pada BN by unclejarum on Monday, May 04 @ 20:12:01 MYT

Uncle dah muak dengan Pilihanraya Kecil ni....

Yang Uncle nampak Parti Keadilan Rakyat dan Pakatan Rakyat ni dah ketagih sangat dengan pilihanraya. Bolehlah mereka kempen sepanjang musim. Ketagihnya dah macam orang main bola...team kampung. Takde lawan mereka cari lawan. Takde padang mereka sediakan padang.

Lawan Pakatan Rakyat sekarang adalah Barisan Nasional. Maka ada dikalangan lembu dalam PKR kena korban untuk sediakan pentas pilihanraya dengan tujuan untuk menguji kekuatan Barisan Nasional.

Mereka tidak ambil kira keputusan selepas pilihanraya kecil tu mereka kalah atau menang, yang penting semasa tempoh berkempen mereka dapat memburuk-burukkan parti lawan..... sapa lagi kalau bukan BN.

Bila Uncle dengar Najib tak mau letak calon di Penanti Uncle agak bersetuju jugak. Biarlah PR letak calon dan mungkin akan ada pertandingan kerana calon-calon bebas sekarang dah ramai. Calon bebas ni tak kisah walaupun boleh hilang wang pertaruhan.

Jadi apabila Biro Politik UMNO serahkan kepada BN maka eloklah Najib buat keputusan bagi pihak BN. Takyahlah runding-runding lagi.... TAK PAYAH LETAK CALON. Cuma bagi Parti Komponen BN faham kenapa tak perlu bertanding di Penanti.”

Keputusan yang telah diumumkan oleh Y.A.B Perdana Menteri bahawa Barisan Nasional tidak bertanding kerusi tersebut adalah sesuatu yang amat tepat.

Sebenarnya, Wakil Rakyat kawasan tersebut tidak perlu dipilih semula melalui pilihanraya. Hanya kerana ingin menyelesaikan persengketaan dan perselisihan didalam Pakatan Pembangkang, maka pilihanraya tersebut TERPAKSA diadakan semula.

Samada ada desakan atau tidak, perletakan jawatan Mohd Fairus langsung tidak ada kena mengena dengan pengundi.

Adalah mustahil bagi seorang Wakil Rakyat dalam usia sebegitu muda yang telah dilantik sebagai Timbalan Ketua Menteri meninggalkan jawatan hanya kerana alasan-alasan yang begitu remeh.

Mungkin kerana Mohd Fairus tidak SEBULU dengan pemimpin-pemimpin dalam Pakatan Rakyat lalu memaksa Mohd Fairus mengundurkan diri. Alasan bahawa beliau ingin melanjutkan pelajaran dan ingin menumpukan perhatian kepada keluarga adalah ciptaan bagi mengaburi mata pengundi. Terbabit dengan rasuah juga bukan alasan yang boleh diterima kerana beberapa hari selepas mengumumkan perletakan jawatan, beliau dinyatakan BERSIH dari tuduhan.

Bagaimanapun, selepas ini kita risik-risiklah dimana institusi pengajian Mohd Fairus menyambung pengajiannya untuk mempastikan kebenaran alasan yang diberikan. Jika tidak, maka terbuktilah ada lakonan dan sandiwara yang beliau mainkan.

Kita juga masih menantikan pembongkaran yang Mohd Fairus janjikan ekoran dari desakan meletak jawatan seperti yang beliau pernah nyatakan.

Bagi Pilihanraya Kecil DUN Penanti…kita juga ingin mendengar apa isu yang akan dimainkan oleh Pakatan Rakyat semasa melaksanakan kempen.

Apakah isu Altantuya, apakah isu kerajaan BN yang dikatakan haram di Perak dan kerja-kerja menghentam Kerajaan Pusat akan terus berleluasa di Penanti atau Pakatan Rakyat akan membelasah lawannya dari Bebas habis-habisan didalam setiap kempen yang diadakan..

Jika ada…apa relevannya dengan perebutan kerusi Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang.

Apa pula reaksi dari PAS ekoran keputusan yang dibuat oleh Barisan Nasional ini?