Tuesday, July 8, 2008

Madah Berhelah

Saranan dari Mufti Negeri Perlis Dr Mohd Asri Zainal Abidin dalam laporan liwat Anwar Ibrahim menjadi satu isu yang baru. Pandangan dari Mufti Perak Datuk Harussani Zakaria dan Bekas Mufti Wilayah pula bertentangan dengan pandangan Mufti Perlis.

Apabila Uncle menyatakan bahawa alim ulamak tidak perlu terlibat dalam hal-hal sebegini ada pula pihak yang mengatakan Uncle telah memperlekehkan ulamak. Ada juga yang hairan dengan kenyataan Uncle.

Uncle tidak ambil peduli perkataan sedemikian. Apa yang Uncle maksudkan adalah Ulamak seharusnya tidak masuk campur secara bersendirian dalam hal-hal sebegini. Mufti-mufti sepatutnya membawa perkara ini dalam satu perjumpaan untuk dibincangkan, bukan memberi pandangan secara peribadi. Ini melibatkan isu nasional dan isu nasional ini bukan saja diperkatakan didalam negeri malah menjadi perhatian dunia luar. Lihat saja reaksi Amerika dalam perkara ini. Isu ini isu politik… betul atau tidak?

Apa kaedah yang dapat digunakankan oleh Ulamak untuk menangani campurtangan Tom Casey (Amerika) kepada Kerajaan Malaysia?

Jika pihak-pihak yang menyanggah Uncle kononnya memperlekehkan Ulamak, maka apakah kesannya jika Ulamak berbuat sesuatu yang boleh merendahkan martabat dan kedudukan mereka sendiri dengan berbalah pendapat dalam perkara-perkara sedemikian?

Bukan saja rakyat jadi keliru malah dunia Islam seluruhnya akan mempersoalkan kebijaksanaan Ulamak di Malaysia menangani masalah ini. Tak malukah Mufti dan Ulamak berkait pertentangan pendapat ini?

Ekoran dari saranan Mufti Perlis tersebut kita renungi pula reaksi balas dari orang yang dilaporkan (Anwar). Baca laporan yang Uncle petik dari Harakahdaily dan baca juga kata-kata Mursyidul Am PAS berkaitan perkara “sumpah (mubahalah) " yang dipetik dari laporan Harakahdaily dan Utusan:

Bersumpah...saya akan lakukan" - Anwar "

KUALA LUMPUR, 7 Julai (Hrkh) - "Jika mahu saya bersumpah dengan nama Allah, insya-Allah saya akan lakukan,"demikian kata Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim yang dilaporkan oleh Malaysiakini sewaktu berceramah di hadapan lebih 30,000 orang di Stadium MPPJ, Kelana Jaya malam tadi.

Menurutnya, beliau sanggup bersumpah dan dibicarakan di mahkamah syariah terhadap tuduhan liwat terhadapnya, dengan syarat ia mengikut undang-undang syariah sepenuhnya.

"Saya mencabar mereka memberikan bukti-bukti sebelum menuduh dan mengaitkan saya.

"Saya sedia menerima apa sahaja hukuman jika dibuat mengikut undang-undang yang adil.

"Saya akan tunduk jika mereka boleh memberikan bukti tuduhan terhadap saya.

"Jika mahu saya bersumpah dengan nama Allah, insya-Allah saya akan lakukan," tegasnya diikuti tepukan gemuruh para hadirin.

Malaysia mesti diselamatkan

Ucapan beliau malam tadi merupakan acara kemuncak perhimpunan rakyat membantah kenaikan harga minyak semalam.

Menurut Anwar lagi, pada 1998, katanya, beliau dituduh dengan kes yang hampir sama.

"Saya telah bertanya kepada ulama-ulama, mereka melarang saya bersumpah.

"Tetapi saya tetap bersumpah, namun saya dipukul dan dipenjarakan.

"Mengapa kes ini dibangkitkan sekarang? Kerana kita maju ke depan. Kamu main drama 'Sivaji The Boss', kita main drama 'Sivaji The Boss'.

"Malaysia mesti diselamatkan, Malaysia mesti diselamatkan, Malaysia mesti diselamatkan," ulang Anwar sambil disambut temukan gemuruh dan laungan reformasi.

Pada 28 Jun lalu, pembantu khas Anwar, Saiful Bukhari Azlan membuat laporan polis mendakwa mantan timbalan perdana menteri itu meliwatnya di Kondominium Desa Damansara, beberapa kali sekitar bulan Jun lalu.

Sebelum ini, Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin mencadangkan supaya isu liwat yang mengaibkan itu diselesaikan secara mubahalah atau "sumpah" sekiranya ia tidak dapat diselesaikan secara perundangan dunia.

Manakala, Pergerakan Pemuda Umno Terengganu meminta mufti Perlis itu tampil sebagai orang tengah bagi membawa mereka yang terbabit dalam mubahalah dengan alasan Dr Mohd Asri tidak dipengaruhi mana-mana badan politik.

Dan semalam, Dr Mohd Asri mencadangkan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat menjadi orang tengah yang akan membawa Anwar dan Saiful untuk "mubahalah" atau 'bersumpah' sebagai jalan penyelesaian isu liwat yang kini menjadi tumpuan nasional.

Saya akan bongkar habis-habisan

Dalam ceramahnya juga, Anwar mendakwa beliau tidak mahu isu tuduhan liwat ini menjadi isu peribadi beliau.

"Tetapi (ia) diulang dengan jahat dan (dengan) fitnah yang kejam. Kita tidak terima ini.

"Saya akan bongkar habis-habisan. Siasatan polis tidak seteruk tahun 1998-1999 tetapi akan beri kerjasama penuh untuk siasatan," kata Anwar lagi.

Anwar berkata, jika beliau dipukul, ditangkap dan dipenjarakan lagi, ia tidak akan menyelesaikan masalah.

Kes Anwar mesti diadili secara telus - Nik Aziz

KOTA BHARU, 8 Julai (Hrkh) - Nampaknya isu dakwaan fitnah dijadikan agenda utama kepada media massa dalam perkembangan muktahir di negara ini.

Sebelum ini Dato' Seri Mohd Najib Razak dikatakan ada kaitan dengan Altantuya. Dan selepas itu pula Datuk Seri Anwar Ibrahim dilibatkan dengan tuduhan liwat oleh bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Malang pula bagi isu Najib terhenti sekerat jalan apabila penyiasat persendirian
Balasubramaniam yang membuat akuan bersumpah tiba-tiba menarik balik.
Ekoran itu timbul pelbagai cadangan yang dianggap sebagai jalan penyelesaian kes tersebut antaranya bersumpah menggunakan al Quran bagi kes Anwar dan Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat dicadang sebagai orang tengah.


Lihatlah bagaimana pandangan dan saranan-saranan yang dikemukakan oleh pelbagai pihak diperalatkan oleh Anwar.

Apabila Mufti mula menggunakan peraturan syariah, Anwar mahukan undang-undang syariah yang adil tetapi yang anehnya berlawanan dengan kehendak Nik Aziz yang mahukan perundangan sedia ada (undang-undang sekular – seperti dakwaan PAS selama ini) yang dikendalikan oleh mahkamah di Malaysia digunakan terlebih dahulu.

Mahkamah mana yang sesuai? Undang-undang mana yang hendak diterimapakai?

Ikut cakap Nik Aziz atau turuti kehendak Anwar?

Sebagai seorang Politikus Anwar amat licik memainkan peranan dan strateginya tetapi sebagai Ulamak dan Politikus sebijak mana pula Tuan Guru Nik Aziz menangani kes ini?