Friday, October 30, 2009

Masalah Ibu-ibu Tunggal

Ada orang bersimpati dengan nasib Janda London. Dia dijadikan isteri nombor 7 dengan janji maskahwin sebuah bungalow dan sebuah kereta Mercedes tetapi akhirnya tidak mendapat apa-apa. Apakah sebenarnya yang menyebabkan dia rela untuk jadi isteri yang ketujuh...adakah kerana cintanya atau kerana nilai harta maskahwin yang dijanjikan kepadanya sedangkan dia mengetahui bahawa suaminya itu telah pun mempunyai 3 orang isteri.

Kenapa sampai nombor tujuh? Pasangan ini beragama Islam ke? Jika dia Islam Mazhab mana yang dianuti.. kenapa bodoh sangat? Kejadian ini memalukan kaum janda yang lain. Dimana ada dicatatkan undang-undang begitu. Agak-agaknya disekolah mana mereka belajar dan buku apa yang mereka rujuk...? Tiada salahnya Janda berkenaan ingin memiliki harta tetapi mengapa sampai sanggup melakukan perkara sedemikian. Untuk menjadi kaya seharusnya dia menggunakan akal, berfikir cerdik sedikit dan mengelakkan diri dari terpedaya langsung teraniaya.

Untuk mengatakan nasib Janda berkenaan malang?, Saya tak dapat terima jika Janda tersebut dikatakan bernasib malang. Dia pun sudah maklum bahawa lelaki itu sudah beristeri. 3 orang...... mengapa nasib malang jadi kesimpulannya? Itu sebenarnya memang menempah malang. Lebih malang lagi bila nasib malang tu dikatakan takdir. Hakikat sebenarnya ialah perempuan begini cuma menilai kebendaan.... kalau tidak kerana itu mustahil akan diungkit tawaran bungalow dan Mercedes sebagai hadiah maskahwin. Dia hanya mahukan hadiah ... kerana janjinya begitu.

Tidak dinafikan bahawa dizaman ini lelaki buaya darat memang ada... dan kesempitan seperti yang dilalui oleh Janda berkenaan menjadi kesempatan buat lelaki berkenaan. Maka terjadilah perkara-perkara seperti ini.

Sebelum artikel ini ditulis saya terbaca satu ruangan diakhbar Harian Metro dimana seorang yang agak terkenal menjadi model bagi majalah dewasa Playboy dengan alasan untuk melangsaikan hutang. Mungkin kerana personaliti tersebut seorang yang bukan Muslim maka ia kurang kita ambil tahu biarpun perbuatannya memang kurang baik. Begitulah antara contoh yang bakal terjadi bagi setiap orang yang dalam kesempitan. Dengar-dengarnya jualan bagi majalah tersebut menjadi cukup laris dengan penampilan model tersebut. Berbagai cara manusia menyelesaikan masalah.

Berbalik kepada kisah Janda tadi. Sebenarnya nasibnya tidak patut begitu. Lelaki sifatnya sebagai pelindung kepada wanita, bukannya mengambil kesempatan atas kelemahan wanita...Keadaan inilah diantara punca masalah sosial yang banyak berlaku hari ni..Wanita yang terdesak sanggup melakukan apa sahaja... apatah lagi akan dapat bergelar isteri walaupun tahu bakal suaminya adalah suami orang.

Lelaki juga tidak ada beza..... tidak mampu berpoligami... namun jika ada wanita, janda atau anak dara yang mampu menanggung diri sendiri, mereka tidak akan mensia-siakan peluang untuk diajak berkahwin.

Disinilah kita melihat betapa pincangnya masyarakat ...

Ada adat yang benar-benar menjaga kepentingan seperti "Adat Perpatih". Andai ada perpisahan atau wanita ditinggal oleh suami atas pelbagai sebab maka wanita tersebut dipastikan memiliki rumah atau pusaka yang lainnya. Keistimewaan diberikan kepada perempuan; semata-mata tak mahu melihat golongan wanita hidup melarat sekiranya terjadi apa-apa. Ini kerana mereka percaya wanita boleh menjadi punca kepincangan sosial sekiranya hidupnya melarat..

Didalam Islam lelaki dibenarkan memiliki sehingga 4 orang isteri...bukan bertujuan untuk melampiaskan nafsu semata tetapi lebih kepada memberi perlindungan kepada wanita.

Persoalannya adalah bagaimana penerimaan kita kepada mereka? Sebagai tetangga, saudara seislam dan sebagainya demi membela golongan ini? Membantu mereka ini tergolong dalam fardhu kifayah....namun dapatkah kita menerima dan mengamalkannya?.

Tepuk dada tanya iman dan ilmu.

Wallahualam.

Wednesday, October 28, 2009

Isu Penderaan Pembantu Rumah Indonesia


Sedikit petikan berita seperti yang disiarkan oleh akhbar Jakarta Post:

Indonesian Maid Dies After Brutal Beating in Malaysia

An Indonesian maid who was found beaten in the home of her Malaysian employers died on Monday, after being hospitalized nearly a week, officials said.

Her employers, a Malaysian couple from Klang Selangor, about 50 kilometers from Kuala Lumpur, were arrested and face murder charges, according to an Indonesian Embassy official.

The victim, Muntik Binti Bani, 39, a migrant worker from Jember, East Java, died at Ampuan Rahimah Hospital in Klang Selangor, said Widyarka Ryananta, the embassy’s information, social and cultural affairs counsellor.

“Her backbone was broken, so was her right wrist, and there were bruises on her face,” Widyarka said. “It is clear that she had been beaten.”

Mengapa begini jadinya..? Soalan begini amat sukar dijawab. Permasalahan yang sukar dirungkaikan.

Nirmala Bonat, Pembantu Rumah Indonesia adalah mangsa kes dera yang berlaku beberapa tahun dahulu. Nirmala bernasib baik kerana mendapat pembelaan dan kini masih dapat bernyawa. Amat malang bagi Muntik Bani yang meninggal dunia akibat dari kerakusan majikannya.

Pendedahan besar-besaran berkaitan kes penderaan Normala dahulu tidak diambil iktibar oleh para majikan yang menggaji Pembantu Rumah dari Indonesia. Kejadian tragis yang terjadi keatas Muntik menggambarkan Malaysia seolah-olah tidak lagi selamat kepada pekerja-pekerja (Pembantu Rumah) dan kerananya Kerajaan Malaysia terpaksa menepis tanggapan ini berbanding majikan yang berhati binatang.

Kita tidak menolak perselisihan antara pekerja dan majikan mungkin berlaku atas beberapa sebab. Amat biasa kita dengar Pembantu Rumah melakukan beberapa kesalahan yang tidak digemari oleh majikan, tetapi kejadian seperti yang berlaku keatas Muntik tidak seharusnya berlaku. Adilkah bagi majikan mencabut nyawa Pembantu Rumah hanya kerana kesalahan yang dilakukan. Bukankah majikan berhak untuk menyampaikan aduan kepada agen yang membekalkan pekerja tersebut..? Mengapa majikan Muntik gagal bertindak demikian?

Kejadian ini telah dikategorikan sebagai kes bunuh. Dan sewajarnya majikan Muntik dihadapkan ke Mahkamah untuk diadili.

Namun, hukuman kepada majikan tidak menjamin kes-kes seumpamanya ini tidak akan berlaku lagi dimasa-masa akan datang. Satu undang-undang khusus berkaitan hal ehwal Pekerja Asing harus dibentuk untuk membendung kejadian-kejadian seperti ini.

Sementara termaktubnya peraturan berkenaan adalah wajar Agen pembekal Pembantu Rumah diberi bertanggungjawab memantau pergerakan pekerja yang mereka bekalkan. Agen tidak wajar bersikap lepas tangan selepas mendapat imbuhan dari majikan. Itu bukan sesuatu yang bijak untuk dilakukan. Pekerja yang ditempatkan ditempat kerja mereka haruslah dipantau pada masa-masa tertentu demi untuk mempastikan bahawa majikan merasa berbaloi membayar gaji kepada pekerja. Disamping itu majikan hendaklah sering berhubung dengan agen bagi menyampaikan sebarang maklumat berkaitan sikap dan tingkahlaku Pembantu Rumah mereka.

Sebarang hukuman...jika perlu diambil... hendaklah dimaklumkan kepada majikan terlebih dahulu. Mengambil jalan mudah dengan menghukum sendiri Pembantu Rumah adalah satu kesalahan jenayah.

Disamping itu, keperihatinan masyarakat juga perlu dipertingkatkan. Kematian Muntik mungkin dapat dielakkan jika jira-jiran majikan simati perihatin terhadap apa yang berlaku dikediaman majikannya. Mungkin terdapat antara rakyat Malaysia yang tidak ambil peduli nasib Pembantu Rumah kerana menganggap itu bukan urusan mereka. Tetapi ingatlah...mereka juga manusia... kehadiran mereka disini bertujuan untuk meneruskan kehidupan.

Jangan kerana beberapa kerat Pembantu Rumah yang bermasalah kita langsung lupa khidmat dan sumbangan yang mereka yang lain. Sumbangan tenaga yang mereka berikan juga amat penting untuk kita.

Muntik sudah tiada tetapi ramai lagi Pembantu Rumah yang lain berdepan risiko yang sama jika masalah kerakusan Majikan tidak kita kawal dan benteras. Kejadian ini benar-benar memalukan kita dan juga Negara Malaysia. Sebenci manapun kita kepada mereka jangan sampai kita mencemar hubungan kita dengan negara berjiran.

Berpada-padalah dengan sebarang tindakan yang ingin kita lakukan. Kesannya tidak hanya kepada diri kita tetapi kita juga mungkin mengundang bencana kepada Negara.

Monday, October 26, 2009

TANGGAPAN SAYA TERHADAP NIK AZIZ SUDAH BERUBAH

Sehingga hari ini, saya banyak membaca tentang kritikan terhadap Nik Aziz dan saya sendiri sering menulis diblog berkaitan Nik Aziz.

Dalam penelitian saya, sehingga kini.. kritikan dan teguran kepada Nik Aziz tidak pernah mempersoalkan sebarang urusan dia dengan Allah. Tidak pernah langsung disentuh apa saja yang berkaitan dengan urusan Nik Aziz dengan Allah.

Tetapi..apa yang paling banyak diperkatakan adalah hubungan Nik Aziz dengan manusia... terutama umat Islam di Malaysia. Meletakkan orang Islam lain dalam kelompok kafir, munafik, dihalang dari syurga, mengatakan boleh berkawan dengan syaitan, bersekongkol dengan orang kafir dan menolak hubungan baik dengan orang Islam, mengeluarkan kenyataan bahawa Allah itu samseng dan Allah mencarut.... dan banyak lagi.....adakah itu yang Nik Aziz perolehi hasil alim dan zuhudnya.....? Tidakkah semua perkara-perkara itu bercanggah dengan ajaran Islam yang sebenar..?.

Dulu...saya memang menganggap Nik Aziz seorang Ulamak... kini ...setelah menilai semula semua perbuatan dan perkataan Nik Aziz...tanggapan itu bertukar. NIK AZIZ BUKAN ULAMAK... tetapi Ahli Politik yang memperalatkan ilmu agamanya untuk kedudukan dunia. Haji Hadi sebelum ini mengeluarkan fatwa kafir kepada orang Islam lain...rasanya tidak pernah lagi berbuat demikian selepas itu.. mungkin menyedari kesilapan beliau.

Kebelakangan ini...Nik Aziz semakin kerap mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan orang Islam. Bila ramai yang mengatakan Nik Aziz sudah nyanyuk...saya juga merasa tersinggung kerana orang tua seperti Nik Aziz juga patut dihormati...tetapi semakin ramai yang menaruh hormat membela serta menyokong apa saja tindakannya...Nik Aziz semakin MELALUT.... dan perbuatan itu tidak ubah seperti perbuatan ORANG NYANYUK.

Tindak-tanduk Nik Aziz ketika ini menolak andaian saya sebelumnya...dan tidak dapat saya nafikan lagi kebenaran cakap-cakap orang yang mengatakan bahawa NIK AZIZ SEMEMANGNYA SUDAH NYANYUK...... Nik Aziz sudah lupa bahawa Allah utuskan manusia kedunia untuk menjadi KHALIFAH... dan seorang Khalifah tidak diutuskan untuk menjahanamkan dunia serta segala isi didalamnya. Sebaliknya NIK AZIZ MEMILIH UNTUK BERBUAT DEMIKIAN hanya kerana ramai orang yang terpedaya dengan beliau dan tidak merasa ragu untuk menggelarkan dirinya TUAN GURU/ULAMAK.

Nik Aziz terbawa-bawa dengan gelaran itu dan akhirnya menjadi TAKBUR, SOMBONG DAN RIAK.

Alim Ulamak dan mereka yang cerdik serta berpengetahuan secara mendalam tentang Agama Islam semakin berkurangan didunia apatah lagi di Malaysia tetapi apabila kenyataan-kenyataan yang keluar dari mulut seorang yang dianggap Ulamak sering menimbulkan kekeliruan, ia amat-amat dikesali. Bagaimana untuk mendidik dan mendekatkan orang Islam kepada agama jika kenyataan Nik Aziz tersebarluas dikalangan masyarakat.

Bagi mereka yang benar-benar faham boleh membuat penilaian dengan baik. Mereka yang kurang faham akan terpesong akidah dan bagi mereka yang memang menentang Islam maka lebih mudahlah menjadikan kenyataan-kenyataan Nik Aziz sebagai alasan untuk menghancurkan Islam.

Inikah perjuangan Islam yang sering dilaungkan oleh Nik Aziz?.

Apa yang harus Nik Aziz lakukan adalah membimbing mereka yang muda dan kurang pengetahuan Islam.... malangnya Nik Aziz berbuat disebaliknya. Menyeru kepada penyatuan ummah adalah perkara terbaik yang wajib dilakukan bukan MEMECAHBELAHKAN.

Umat Islam yang jahil atau kurang berpengetahuan dalam hukum-hakam agama banyak BERGANTUNG kepada Ulamak dengan mendengar dan mengikuti nasihat dari mereka... PEWARIS NABI...tetapi saya juga memohon para ULAMAK benar-benar bertanggungjawab sebagai orang yang tinggi pengetahuan Agamanya...membimbing, menasihati, menganjurkan umat kearah kebaikan dan tidak bertujuan untuk memecahbelahkan.

Saya tidak langsung menyentuh dan mendesak supaya semua ulamak berada didalam Parti Politik atas dasar bencikan ilmunya atau bencikan dirinya secara peribadi... tetapi harus ingat bahawa seorang Ulamak yang berpolitik akan lebih cenderung mempergunakan ilmu agamanya untuk menjaga kepentingan dan kedudukannya dalam politik.

Disamping kita menyeru umat Islam sekelian bermuhasabah diri jangan pula lupa para Ulamak juga WAJIB MUHASABAH, merenung dan mengingatkan kembali segala kenyataan dan perlakuan yang mereka dedahkan kepada masyarakat.

Nik Aziz wajib meninggalkan Parti Politik .....bercakap dan bertindak sebagai individu yang bertaraf ULAMAK dalam usaha membimbing umat Islam di Malaysia.

ALLAHU AKBAR...

Sunday, October 25, 2009

CEGHITO: KODAI DAK OLAN (2)

(Ceghito ni den buek sesajo untuk meghapu, bukan nak ngutuk oghang, bukan nak nyakitkan hati oghang…Tapi kalau sakit ati tu..makno er dah dapek..dah paham apo yang den nak sampaikan. Kalau ghaso kono topek kek batang idung… bukan salah den… tu salah ekau sobab TAK PANDAI NGELAK…)

"Abah.......Abah...oooo....Abah"
"Yo......Apo Aman....?"
"Bang Olan tanyo..Abah gi mesjid tak malam ni....?"
"Kobar an kek dio Abah tak poie..."
"Napo Bah......kang kok dio tanyo Aman nak jawab apo?"
"Bah......Nak jawab apo Bah...?"
"Alaaaaaa...kau ni Amaaaaaan....aaaah kau cakap Abah ado kojo Parti"
-----------------------------------------------------------------------
"Pak Seman......pagi-pagi pakai spek itam lak nie...poie pokan ko..?"
"Pokan apo Lan.....bak den kopi O...cam biaso..."
"Apo cito parti......?"
"Parti apo bondo...nie tengok nie aar..."
"Iyoooo tu Pak Seman....apo lak lobam tuuuuuu..?"
"Apo lak laie...kojo Makcik kau laaaaar..... balik-balik sughau tibo-tibo er ditampar muko den"
"Pasal apo....cam ado tak pueh ati lak?"
"Dio maghah...dituduh er den takdo kojo lain...dah tuo...dokek nak gi kubor poie suko ghio kek parti.... dah tak ingek pekagho lain.."
"Abih tu....Pak Seman poie tak mesyuarat parti tuh?"
"Poie apo bondo er...mato den bongkak..niiii...daie nih...kau tak nampak.?"
"Hahahaha...."
"Golak...golak....kang kau lak den tampar...den pun gogham kek kau ni...."
"Ni Makcik mano...pagi ni tak nampak kek kodai Jeman..."
"Heh...tido laie...domam...den bagi duo tigo liang semalam. Dio cakap.....smalam jumpo Aman ngan kau... dio tau pasal parti tu maso tu lah.........."
"Oooooo.... Pak Seman...ado kojo jap...dok lar yo...."
"Haaaaa......sobab dek kau lar den jadi camni......poie lah....."