Saturday, November 20, 2010

Anwar = Su Kyi

Mak datok aiiii…

Uncle hairan bila membaca banyak status kawan-kawan di Facebook yang memperkatakan Anwar menyamakan dirinya dengan pejuang demokrasi di Myanmar, Aung San Su Kyi.

Mungkin Uncle ketinggalan mengikuti berita tu, tapi kalau ramai dah bercakap tentunya ada sumber-sumber sahih yang mewar-warkannya.

Kenapa Anwar menyamakan dirinya dengan pejuang wanita itu? Hairan.

Kenapa Anwar tak letak dirinya standing dengan Bush, Blair, John Howard… dan lain-lain pemimpin dunia yang meletakkan Iraq dan Afghanistan sekarang dalam huru-hara. Kerana angkara merekalah kedua-dua negara tersebut menjadi tidak stabil.

Bezanya…. Anwar bercakap untuk menjahanamkan negara sendiri berbanding kelompok pengganas antarabangsa yang Uncle sebutkan diatas. Bukankah apa yang Anwar lakukan sekarang adalah untuk menjahanamkan Negara?.

Sebusuk-busuk hati Nentanyahu, Sharon dan Olmert…. (yang dibenci oleh sekelian umat Islam didunia), mereka masih berusaha mempertahankan Israel. Mereka tak berkeliling dunia untuk mempertahankan diri sendiri dari tuduhan. Olmert sendiri masih kekal dibumi Israel bila dikatakan terlibat dengan rasuah. Habis hebatpun Zionis berkenaan berulang-alik ke Amerika Syarikat untuk mempertahankan pendirian mereka.

Berbalik kepada Anwar dan Su Kyi…. Isy… jauh sangat bezanya. Su Kyi ditahan dirumahnya bagi tempoh yang lama sehingga parti pro-demokrasi pimpinannya memutuskan untuk memulaukan pilihanraya.

Anwar dan PKR pimpinan isterinya, didokong oleh Azmin dan anaknya Izzah bebas bertanding dalam pilihanraya, berjaya mendapatkan beberapa kerusi di Parlimen dan menguasai Selangor apabila meletakkan wakilnya sebagai Menteri Besar. Dan uniknya Anwar dilantik oleh MB bonekanya itu sebagai Penasihat Ekonomi negeri berkenaan dengan bayaran elaun RM1.00 (Ringgit Malaysia Satu Sahaja).

Kerana terlalu bebas, Anwar juga berjaya memperdaya Ahli-ahli Parlimen bahawa beliau akan berjaya merampas Putrajaya…. “We got the number…” hahahahaha.

Apa jawatan yang dipegang oleh Su Kyi, berapa elaun yang diperolehi oleh wanita tersebut dan sejauh mana dia boleh pergi…….?

Bukan seperti Anwar, yang dibenarkan memegang gelaran Ahli Parlimen Permatang Pauh… lebih hebat menyandang jawatan Ketua Pembangkang di Parlimen……. (Jawatannya Ketua Pembangkang tetapi apabila penipuannya dibentang oleh bekas penyokong kuatnya… Anwar terkangkang-kangkang lari keluar Dewan)…. Hahahaha.

Anwar cukup bebas… sebebas-bebasnya. Malahan kalau Anwar mau mengikut Charles Branson ke angkasalepas sekalipun tiada siapa yang menghalang…..

Memang sah… kerana terdesak…. Anwar sanggup bercakap apa sahaja untuk memperlihatkan dia pejuang demokrasi yang tulen….. (Lawan tetap lawan... tapi bila YB Zahrain hentam dia tak melawan)

Kalau Anwar membaca tulisan Uncle ni memang mau dia tersedak…..

Sudahlah Anwar… pergilah rujuk balik kepada Karpal Singh berkaitan desakan menyuruhnya bertaubat dahulu….

Hmmmmm…. Semakin penat melihat sandiwara Anwar ni.

Jom minum dulu……..

Assalamualaikum.