Friday, November 13, 2009

Tuan Guru Nik Aziz: Disayangi, dihormati atau dikhianati

Apabila pemergian Nik Aziz untuk naik Haji pada tahun ini didedahkan, ramailah penyokong kuat parti PAS menuduh puak-puak UMNO dan Barisan Nasional melemparkan fitnah kepada Nik Aziz. Tidak ada langsung kebaikan dari teguran dan nasihat yang diberikan, kesemuanya berniat buruk asal sahaja hal peribadi Nik Aziz disentuh. 

Tajaan yang dikatakan berjumlah RM325,000.00 yang disumbangkan oleh syarikat Abroad Tech adalah untuk Nik Aziz menunaikan fardhu Haji atas tiket VVIP untuk membiayai Nik Aziz, Isteri, Anak dan Menantu beliau.

Berita terkini menyatakan bahawa Nik Aziz telah membatalkan pemergian beliau dan keluarganya ke Makkah diselangi tangisan kesedihan kerana terpaksa berbuat demikian. Tidak cukup dengan tangisan beliau menambah pula dengan kata-kata bahawa beliau telah difitnah dan dikhianati.

Timbul persoalan dihati saya adakah pembatalan ini dibuat secara rela hati apabila ia disusuli dengan tangisan..?

Ekoran pengumuman ini, datang pula serangan terbaru dari penyokong tegar Nik Aziz yang menyatakan bahawa puak-puak yang memfitnah Nik Aziz telah keterlaluan sehingga Nik Aziz membatalkan rancangan Haji tersebut. Malah ada yang mendoakan supaya dibalas perbuatan terhadap Nik Aziz kepada mereka yang menyebarkan fitnah.

Untuk mereka yang menyokong melulu segala perbuatan dan tingkah laku Nik Aziz, silalah renungi hadis dan firman Allah dibawah ini.

“Tinggalkanlah apa-apa yang meragukan kamu kepada apa yang tidak meragukan kamu” ( HR Tirmizi no: 2520 )

[Sahih atTermidzi dari Hasan bin Ali bin Abi Thalib ra]

Hadis di atas jelas menunjukkan kepada kita , menjauhi perkara yang syubhat adalah lebih baik daripada kita melakukannya kerana dibimbangi terjerumus kepada yang haram.

Firman Allah swt dalam al-Maidah ayat 2

“Wahai orang-orang Yang beriman, janganlah kamu ingat halal membuat sesuka hati mengenai syiar-syiar ugama Allah, dan mengenai bulan-bulan Yang dihormati, dan mengenai binatang-binatang Yang dihadiahkan (ke Makkah untuk korban), dan mengenai kalong-kalong binatang hadiah itu, dan mengenai orang-orang Yang menuju ke Baitullah Al-Haraam, Yang bertujuan mencari limpah kurnia dari Tuhan mereka (dengan jalan perniagaan) dan mencari keredaanNya (dengan mengerjakan Ibadat Haji di tanah Suci); dan apabila kamu telah selesai dari ihram maka bolehlah kamu berburu. dan jangan sekali-kali kebencian kamu kepada suatu kaum kerana mereka pernah menghalangi kamu dari Masjid Al-Haraam itu - mendorong kamu menceroboh. dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan. dan bertaqwalah kepada Allah, kerana Sesungguhnya Allah Maha berat azab seksaNya (bagi sesiapa Yang melanggar perintahNya)”.

Tidakkah pemergian Nik Aziz dengan tajaan dari syarikat yang berkepentingan tersebut mendatangkan keraguan kepada rakyat Kelantan khususnya dan masyarakat Islam Malaysia amnya? Tidakkah perbuatan ini boleh dikatakan perbuatan syubhah?

Syubhah di sini adalah apa yang bertembung dan diperselisih hukumnya antara halal dan haram. Jika seseorang mujtahid itu mentarjihkan sesuatu perkara dengan hukum halal dengan mengeluarkan ijtihadnya berdasarkan dalil-dalil yang dibawakan, maka hukum halal terhadap perkara tersebut adalah mushtabihah atau syubhah. Sifat wara’ menyebabkan dia tidak melakukan perkara tersebut kerana ada kemungkinan ianya tersalah dalam ijtihad.

Perkara ini seperti yang diisyaratkan oleh al-Imam al-Nawawi yang menyatakan bahawa: “Jika seseorang itu merasa ragu-ragu dalam sesuatu perkara sama ada halal atau haram dan tidak ada nas dan Ijma’ ulama terhadap perkara tersebut, maka para mujtahid pun berijtihad dalam perkara tersebut. Maka perkara tersebut akan dikaitkan dengan halal atau haram berdasarkan dalil-dalil syar’i. Maka jadilah perkara tersebut halal atau haram. Dan jadilah perkara tersebut tidak sunyi daripada ijtihad. Maka sifat wara’ adalah dengan meninggalkannya.

Saya sendiri dan mungkin ramai lagi umat Islam tidak langsung mempersoalkan kewibawaan Nik Aziz sebagai Ulama... namun mengambil keputusan untuk berfikir berulangkali apabila Haji VVIP dengan tajaan ini didedahkan. Bukan atas sebab hasad dengki, irihati, cemburu atau sengaja melontarkan tuduhan kepada Nik Aziz tetapi renungkanlah kembali apa yang pernah diucapkan oleh beliau berkaitan soal Islam di negara ini.

Tidak perlu saya ulang-ulang apa yang telah dikatakan oleh Nik Aziz. Pembaca-pembaca imbaslah kembali. Ambillah sedikit masa untuk menilai segala pandangan yang saya kira bercanggah dengan kefahaman kita sebagai penganut Agama Islam yang suci ini. 

Jika benar kita sayangkan Nik Aziz, sayangilah terlebih dahulu Agama kita Islam. Hormati sahajalah tindakan beliau dengan mengucap syukur kehadrat Allah Subhanahu Wataala kerana akhirnya Nik Aziz terhindar dari melakukan sesuatu yang meragukan dan mengelak dirinya dari terus diperkatakan akibat dari pemergiannya kelak. 

Jika langkah yang dibuat oleh Nik Aziz itu sesuai dengan kehendak Islam hormatilah pandangan mereka yang membangkitkan isu ini. Tidak ada seiapa yang menghalang Nik Aziz menunaikan Haji seberapa kerap yang beliau mampu, tetapi janganlah sumber pembiayaan perjalanan tersebut dipersoalkan oleh rakyat terbanyak.

Sokongan membuta tuli kepada Nik Aziz menyebabkan kita buta terhadap hukum hakam agama Islam. Saya percaya kebanyakan dari penyokong Nik Aziz berpihak kepada beliau atas dasar kepentingan politik berbanding menyanjungi beliau sebagai tokoh agama...maka segala tuduhan yang dilemparkan kepada pihak yang menentang Nik Aziz lebih banyak berkisar kepada kepentingan politik beliau. Jika sokongan kepada Nik Aziz berdasar ketokohan beliau sebagai Ulama.... maka wajar kita berbalik kepada hukum hakam Islam yang kita perjuangkan.

Batas ideologi politik dan sempadan hukum Islam terlalu besar. Bukalah fikiran dan ambillah iktibar dari kerumitan ini untuk membentuk ummah yang bertaqwa.

Wallahualam. Allah sahajalah yang Maha Mengetahui.

Tuesday, November 10, 2009

Dangkalnya hujah, Kenapalah boleh terpilih?

"2 haji ni ternyata kecewa dengan apa yang berlaku dalam agenda PKR. Mereka sangka pakatan akan membela rakyat sebaliknya Pakatan pula yang menindas rakyat" - Posting diruang Facebook.

Komen-komen yang dibuat oleh seorang Ahli Parlimen dari Parti Islam Semalaysia (PIS) sebagai jawapan kepada komen-komen pembaca di Facebook mengenai persoalan seperti yang tertera diatas.

(Ejaan telah saya betulkan berbanding tulisan asal tanpa sebarang perubahan dari maksud asal komen)

Komen 1

Alhamdulillah, Allah tapis sesiapa yang betul-betul ikhlas berjuang dijalan Allah dan keadilan sejagat dengan sesiapa yang menyokongPAS/PKR kerana emosi dan nafsu amarah. Haji-haji begini memang layak balik UMNO. Sampaikan salam perpisahan saya kepada mereka. Ramai Haji-Haji dalam PAS kerana mereka hendak bersama jemaah yang penuh dengan Ulama seperti Tuan Guru Nik Aziz, Tuan Guru Hadi Awang, Dr Harun Taib, Dr Harun Din, Dato Taib Azamuddin, Arwah Ustaz Fadzil Noor, Arwah Mufti Selangor, Ismail Kamus dan ramai lagi. Tapi jika P*** G*** dan Haji-haji itu hendak terus menyokong Haji Najib yang isteripun dedah aurat terserahlah.

Komen 2

Didalam Islam, menuduh seseorang melakukan zina atau liwat tanpa boleh membawa 4 orang saksi melihat kejadian tersebut boleh dijatuhkan hukuman qazaf yakni disebat 80 kali. Islam sangat menjaga maruah hinggakan kalau kita seorang sahaja melihat perlakuan tersebut seperti melihat benang masuk ke jarum, kita wajib menutup mulut dan jika ada daya upaya, menegur pelaku-pelaku tersebut. Dato Seri Anwar Ibrahim telah mengadu di Mahkamah Syariah JAWI, tetapi mereka tidak mahu meneruskan kerana menunggu bicara Mahkamah Sivil. Ini bermakna Pegawai-pegawai Mahkamah Syariah sendiri meletakkan Mahkamah Syariah dibawah Mahkamah Sivil. Tak payah nak terhehehe. Hendak berhujah berhujah baik-baik. 

Calon-calon PAS yang ambil BAI'AH itu diatas kerelaan sendiri. Saya calon wanita ber BAI'AH dengan nama Wallahi, Wabillahi, Wattallahi. Ini bukan urusan main-main sebab ber BAI'AH atas nama Allah, atas perjuangan Parti demi menegakkan Islam di Malaysia.

Komen 3

Kalau pengadu datang sendiri mesti disiasat dan dia wajib bawa saksi atau bukti-bukti lain. Saksi disini tidak mesti saksi yang melihat sebab biasanya memang tidak ada. Misalnya kalau kena rogol oleh bapa tiri, ibu boleh menjadi saksi circumtantial ie masa-masa tersebut memang ditinggalkan anak dara berkenaan dengan bapa tiri. Bukti pula seperti pemeriksaan doktor dan lain-lain. Kes bunuh mengikut siasatan kes jenayah atau qisas...apa masalahnya. Fitnah ini tidak mengira sesiapa. Kalau dia fitnah memang salah. Kena ada yang buat aduan proses siasatan semuanya berjalan mengikut prosedur yang sedia ada. Tapi kena ingat di Malaysia belum ada lagi undang-undang Syariah yang betul. Dalam Quran memang ada ayat yang menyebut nama-nama Allah disebut dalam Gereja dan rumah ibadat BI. Cuma di Malaysia oleh kerana BI dilarang mengembangkan agama kepada orang-orang Islam maka untuk elakkan kekeliruan, dilarang penggunaan nama-nama Allah didalam rumah-rumah ibadat, buku-buku dan risalah agama-agama lain dari BI.

Komen 4

Jika tak cukup saksi dan kita membuat aduan maka jatuh dibawah hukum takzir, maknanya kena penjara dan juga sebatan tetapi tidaklah 100 kali. Yalah...kes-kes yang buat serbuan setelah ada aduan. Buka pintu yang lelaki berseluar pendek, yang perempuan bertuala menyorok didalam bilik air, uat apa lagi, takkan chatting... mesti berzina tetapi sebab tiada saksi yang nampak maka dituduh dan dihukum khalwat. Itulah maksud saya. A*****..., saya kasihan dekat kamu sebab tak celik dan tak cerdik. Saya sudah tulis, kalau tiada saksi yang melihat bawa saksi lain dan bukti-bukti. Saya beri contoh anak tiri yang kena rogol, ibunya boleh mengesahkan bahawa memang anak dara dia dihantar oleh bapa tiri untuk pergi tuisyen atau apa-apa menaiki motosikal. Maka disitu Penyiasat boleh relate cerita anak tadi yang dia dirogol bapa tiri ketika menghantar pergi ke tuisyen atau guru tuisyen melihat budak ini dalam ketakutan dan kusut masai.

Komen 5

Inilah maksudnya, selain dari bukti pemeriksaan Doktor. Pemeriksaan oleh doktor-doktor PUSRAWI dan HKL kedua-duanya mengesahkan tiada bukti-bukti diliwat. Salinan laporan tersebut telah didedahkan. Sekarang kita hendak mendengar apa tanggapan Mahkamah. Relevan atau tak relevan..?

Komen 6

Saiful memang berhak untuk membuat aduan, siapa yang mengatakan tidak berhak? Dato Seri Anwar Ibrahim pun berhak mendapat laporan Polis yang dibuat Saiful. Ini pun susah sangat untuk mendapatkan. Sepatutnya kes liwat dibicarakan dimahkamah Syariah jika dipinta oleh yang tertuduh dan yang menuduh sebab kita orang Islam. Sepatutnya Mahkamah Syariah "at par" (setaraf) dengan Mahkamah Sivil. Yang disebut chipsmore tu saya nak bagitau, saya ada masa nak menjawab sebab saya sedang berihat dirumah sebab kena Flu. Tapi takkan tak boleh berhenti untuk minum dan urusan-urusan lain.

Komen 7

Roslee tu fahamkah makna aqidah? Aqidah itu perkara yang wajib diyakini oleh seseorang Islam berdasarkan keTauhidan Allah swt dan Rukun Iman. Bila pula PAS tinggalkan Aqidah sedangkan dalam Perlembagaan PAS, dasar adalah Islam.

Perlembagaan UMNO ada kata dasarnya Islam? Tidak ada. Dasar UMNO Nasionalis/Asobiyah Melayu. Perjuangan PAS dulu, kini dan selamanya untuk Islam. Tiada diubah-ubah atau berganjak sedikitpun. UMNO dulu, kini dan selamanya betul ke? Kalau nak dengar kata-kata orang PAS dibawah, perbalahan PAS/DAP/PKR dibawah prkr biasalah. Takkan anak-anak berbalah, ibu bapa nak bercerai berai. Baru memerintah tak sampai 2 tahun. Dengan pelbagai tekanan UMNO/BN, media yang berat sebelah, sabotaj pegawai-pegawai kerajaan dan agensi yang cap biru dan lain-lain. Tentu kami perlukan ruang masa untuk membuktikan. Namun lihatlah Kelantan, kami dah tadbir 5 penggal - 20 tahun. Alhamdulillah makinmaju walaupun pelbagai Geran dan bantuan disekat, termasuk royalti minyak yang ditukar kepada wang ehsan dan diberi kepada UMNO untuk menguruskan melalui JPP. Tengok sendirilah. 

Komen 8

Perlembagaan PAS fasal 3: Dasar PAS ialah ISLAM.

Perlembagaan UMNO:

3.3 Menegak, mempertahan dan mengembangkan Islam, agama rasmi negara. Bezakanlah, PAS dasarnya Islam. UMNO menegak, mempertahan dan mengembangkan Islam Agama Rasmi bukanpun Islam sebagai satu cara hidup. Kepada UMNO Islam ini hanya Agama Rasmi. PAS berpaksikan Islam, satu-satunya dasar PAS yang jelas dan jitu. Itulah maksud saya. Kalau betul UMNO hendak menegakkan Islam (tiadapun perkataan perjuangkan Islam) kenapa pemimpin-pemimpinnya tidak menegakkan Islam dalam keluarga dan rumahtangganya. Kesemua Presiden UMNO isteri mereka tidak menutup Aurat. Kadang-kadang pakai selendang nipis yang menampakkan rambut didepan sedangkan menutup Aurat itu wajib. Kalau didalam keluarga pun tak boleh menegakkan Islam macamana hendak memperjuangkan Islam dalam Negara. Kesemua Anak isteri Pemimpin tertinggi PAS tutup aurat litup. Saya hendak ada yang menjawab isu ini secara spesifik. Tapi sesiapa yang tidak solat Asar lagi, solat dulu dan jangan lupa baca zikir petang yang diajar oleh Nabi.

Monday, November 9, 2009

Dr Asri memilih Pentas Politik untuk Berdakwah..?

Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin, sedia menyertai parti politik jika tidak diberi ruang dan dihalang menyampaikan pandangan dan pemikirannya mengenai Islam kepada masyarakat.

Mohd Asri menegaskan, beliau akan bercakap di pentas politik jika pintu untuknya mengemukakan pandangan ditutup rapat pelbagai pihak dan menyatakan kesediaan menyertai perbincangan atau dialog bersama golongan yang tidak sependapat dengannya menerusi forum termasuk di televisyen bagi dinilai rakyat.

"Kalau ada pihak rasa perlu forum di televisyen, bagi kedua-dua aliran ini bercakap secara harmoni, ajar rakyat untuk berbeza pendapat secara harmoni, bukan tangkap orang,"

Beliau berkata demikian selepas mengadakan pertemuan kira-kira sejam dengan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat. Ia adalah kunjungan hormat selain menziarahi Nik Aziz.

Beliau bagaimanapun mengakui masih banyak pihak sedia memberikan ruang kepadanya untuk terus berceramah, termasuk kerajaan negeri Barisan Nasional (BN) atau yang ditadbir pembangkang.

Beliau turut merakamkan penghargaan kepada Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman, kerana memberi kebenaran kepadanya untuk berceramah di negeri itu tanpa memerlukan tauliah.

Pandangan saya:

Kalau Dr Asri ingin terus dihormati, terus kekal sebagaimana keadaannya sekarang.
Jika memilih platform politik untuk meneruskan usaha dakwah, akibatnya beliau akan dihina dicerca oleh pihak lawan.... lebih-lebih lagi jika beliau berada didalam UMNO.
Faham-faham sajalah... kita sudah melihat apa yang berlaku kepada ilmuan agama yang berada didalam UMNO sebelum ini.
Jika Dr Asri berada didalam PAS bolehkah beliau mengelak untuk mengikut rentak Ulamak dalam PAS? Saya rasa agak mustahil.

Apa-apapun pilihan ditangannya.